הרמטכ"ל דוד אלעזר בהתייעצות בפיקוד צפון ב-10 באוקטובר 1973 מקור התמונה: ויקיפדיה |
היום (28.9) הוא יום הכיפורים. כפי שב-11 בספטמבר כתבתי פוסט על סדרת פיגועי טרור קשים בארצות הברית, שאירע באותו תאריך בשנת 2001, כך אני כותב היום על מלחמת יום הכיפורים.
בני הדור שלי אינם זקוקים להסבר על מלחמת יום הכיפורים הם חוו אותה על בשרם, כולל אובדן חברים ו/או בני משפחה שנהרגו. לצעירים יותר הוספתי קישור לערך בויקיפדיה העברית.
מהזווית התאורטית של ניהול משברים, הכשלים העיקריים במלחמה זו היו בשלב ההכנות או ההיערכות לאירוע אסון.
מהבחינה הזו יש דימיון חלקי בין מלחמת יום הכיפורים לבין פיגועי ה-11 בספטמבר. גם לפני ה-11 בספטמבר הרשויות האמריקאיות היו יכולות להיערך טוב יותר על מנת למנוע פיגועים או לפחות להקטין את הנזקים באופן משמעותי.
יש דימיון רב יותר בין מלחמת יום הכיפורים לבין המקרה של Crisis בכור האטומי בפוקושימה ביפן: בשני המקרים הייתה היערכות כושלת במיוחד למקרה אל אירוע אסון. בשני המקרים היה מספיק מידע מקדים על מנת להבין שאירוע כזה יקרה בהסתברות גבוהה.
היכן כשלנו בשלב ההכנה מלחמה?
אתחיל בכשל המהותי ביותר: הכחשת הסיכון. הכחשת הסיכון היא המפתח להרבה כשלים שהתרחשו. הסיכוי שהם היו מתרחשים היה הרבה יותר קטן ללא הכחשת הסיכון.
כשמלמדים בקורס ניהול סיכונים, מלמדים שיש מספר אסטרטגיות לטיפול בסיכונים.
אפשר לבחור בכל אחת מהן או בשילוב של כמה מהן. הדבר היחיד, שמלמדים, שאסור בתכלית האיסור, הוא הכחשת הסיכון (Risk Denial).
זה בדיוק מה שנעשה בשני אירועי האסון האלה: התנהלו כאילו לא יכול להתרחש אירוע אסון.
התעלמות מסיכון שקל לזהות אותו
השלבים בתהליך ניהול סיכונים כוללים זיהוי, ניתוח והערכת הסיכונים.
בשני המקרים מדובר בסיכון שקל מאוד לזהות אותו.
אולי יותר קשה לנתח ולהעריך אותו, אבל כל הערכה תצביע על כך שמדובר בסיכון ברמת חומרה גבוהה שחיוני לטפל בו.
בשלב זה צריך לסווג אותו כסיכון השייך ל-Crisis Management ולא לניהול סיכונים רגיל.
התעלמות מהתראות מקדימות
ישנן דרכים לחזות התקרבות אירוע אסון. רעידת אדמה, למשל, הוא משבר שקל לחזות את מועד התרחשותו. לא תמיד קל לחזות את העוצמה של הרעידה החזקה במיוחד בה דנים.
העיר מקסיקו סיטי היא בסיכון לרעידות אדמה חמורות. המקסיקנים הקימו מרכז לחיזוי מראש על מנת להיערך לפני התרחשות האירוע.
אין ספק שמה שהמקסיקנים יודעים לעשות גם היפנים יודעים לעשות. התראה מוקדמת הייתה. זה הספיק לתושבים בסמוך לכור אטומי אחר, שעמד בדרישות הבטיחות, להסתתר בתוך הכור על מנת שלא להיפגע מהצונאמי שבא אחרי רעידת האדמה.
לחזות מלחמה
כנראה שיותר קשה לחזות מלחמה מאשר רעידת אדמה, אבל לפני מלחמת יום הכיפורים היו התראות מודיעיניות והתראות אחרות שצפויה מתקפה מצרית וסורית בזמן סמוך למלחמת יום הכיפורים. אלי זעירא, ראש אמ"ן, בחר להתעלם מהן כמידע לא אמין ולא להציף את המידע לרמטכ"ל דוד אלעזר ולממשלה.
התוצאה הייתה מתקפה שהייתה הפתעה לדרג הביטחוני ולדרג המדיני והישגים רבים לצבאות המתקיפים בשלבים הראשונים של הלחימה. שלא תהיה טעות: הישגים להם זה יותר הרוגים ופצועים בצד שלנו, שלא לדבר על פגיעה בציוד צבאי וברכוש.
אופוריה או "לי זה לא יקרה"
התפיסה "לי זה לא יקרה" שכיחה במדינת ישראל. מאוד מפתיע, שגם יפנים נהגו כך בהקשר של הליקויים הבטיחותיים בפוקושימה. בפוסט על הכור בפוקושימה תוכלו לקרוא התייחסות להרבה התראות בנושא חוסר בטיחות בכור, כולל מגורמים מחוץ ליפן. משום מה בחרו לטאטא את ההתראות מתחת לשטיח ולהתעלם מהן.
בישראל הייתה אווירה של אופוריה אחרי הניצחון המוחץ במלחמת ששת הימים. היא תורגמה למסקנה נמהרת: אחרי המפלה צבאות מדינות ערב לא יעזו לתקוף.
ברמה המדינית
ראש הממשלה, גולדה מאיר, סירבה להיענות לבקשתו של אנואר סאדאת, נשיא מצרים, לדבר על הסכם שלום.
שר הביטחון משה דיין אמר: ש"עדיפה שארם א שייך ללא שלום על שלום בלי שארם א שייך".
סאדאת הבין שלא יזכה להישגים מדיניים ללא הישגים צבאיים ונדחף למלחמה.
ברמה הצבאית
1. "יחידות מחסני החירום היו ברמה נמוכה ולא היו כשירות לספק את הציוד הצבאי כשהוא מוכן ללחימה ובמהירות הנדרשת."
אין תגובות:
הוסף רשומת תגובה